Untuk Berjaya Perlu Ada Matlamat


Hampir 80% daripada pelajar tidak mempunyai matlamat atau tidak tahu apa yang dikatakan sebagai matlamat.  Cuba fikirkan sejenak, sekiranya anda tidak pasti apa yang anda mahukan, bagaimana mungkin anda membuat perancangan dan mengatur langkah untuk mendapatkannya?   Tanpa matlamat hidup anda akan sia-sia.  Tanpa matlamat masa akan terbuang begitu sahajai tanpa disedari.
 
Imagination is power than knowledge.
 
Ini dipetik dari kata-kata Einstein.   Memang benar, imaginasi atau impian itu lebih berkuasa dari ilmu pengetahuan.   Sebab, impian akan mendorong tindakan.  Impian mencetus kegigihan.  Impian yang sungguh-sungguh akan mendorong diri untuk teruskan perjuangan ke arah kejayaan. 

Sedarkah anda begitu ramai orang gagal dalam hidup mereka hari ini adalah mereka yang sebenarnya tahu tentang faktor atau penyebab kejayaan.  Pulang nanti, sekiranya anda bertemu dengan seorang tukang kebun, cuba tanya  dia,  "Pakcik..pakcik., pakcik tahu tak kalau waktu sekolah dulu pakcik belajar rajin-rajin, tidak buang masa, tekun.... hari ini pakcik mungkin dah jadi doktor".  Apa agaknya kata pakcik itu??   "Tahu..pakcik tahuuu".  Lihat seorang yang tahu apa faktor yang boleh merubah masa depan kini berpuashati hanya sebagai tukang kebun???  Inilah masalah anda.  Anda tahu apa yang perlu dilakukan untuk berjaya tetapi anda tidak punya matlamat.  Tidak punya impian yang cukup kuat untuk melakukan sesuatu tindakan kearah kecemerlangan diri.
Selepas ini, tenangkan fikiran anda sebentar.   Fikirkan soalan ini.
  • Apa yang aku mahukan dalam hidup ini?
  • Bila aku mahukannya setahun, dua tahun, lima tahun?
  • Kenapa aku mahukannya?
  • Bagaimana aku boleh mendapatkannya?
Sekiranya anda mampu memberikan jawapan yang tepat dan jelas terhadap soalan-soalan di atas, syabas!!!... anda sudah punya matlamat

( Sumber Informasi Tingkatan 6 Anda )Laman Pra Universiti, tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada laman web ini .