Wajarkah Pelajar-pelajar Tingkatan 6 Dipandang Rendah? Mengapa?

Komen Rakan - Rakan Web



  amany

bismillahirrahmanirrahim. salam. Wajarkah Pelajar-pelajar Tingkatan 6 Dipandang Rendah? tak wajar. bagi saya, setiap orang ada rezeki masing-masing. tak semestinya mereka yang masuk tingkatan 6 ni tak bagus, cuma mungkin belum menjadi rezeki mereka lagi utk ke matrikulasi ataupun universiti. saudari ayuna mungkin boleh jenguk thread di bawah serta berkongsi pandangan bersama kawan-kawan yg lain

Cahaya Muslimah

 assalamualaikum semua sahabat2... Pada saya memang x wajar dan x patut kita memandang rendah kepada golongan yang memasuki tingkatan 6 walaupun kita sudah berjaya jejakkan kaki ke IPTA or IPTS selepas SPM.Ini kerana pada saya, golongan seperti mereka sebenarnya jauh lebih pandai dan lebih cepat dari kita untuk menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi seperti ijazah sedangkan pelajar yang melanjutkan pelajaran ke IPTA/IPTS selepas SPM hanya layak untuk menyambung di peringkat diploma sahaja...Itu belum termasuk yang terpaksa melanjutkan tempoh pengajian diplomanya akibat ada subjek yang "tersangkut"....Sedangkan kwn2 yang dulunya ambil STPM dah buat degree pun.... Ape2 pun bersyukurlah denagn pilihan yang sudah di tetapkan dan dipilih....*winkwink* semuanya ada kebaikan... 


adv_reds 


 Kalau soalan pertama dari thread lagi dah tanya "wajar ke tak wajar", logikalnya mentaliti perikemanusiaan manusia memanglah akan kata tak wajar. Kalau yang kata wajar tu sah-sah la nak makan kaki~ Aiseh. Ni bunyinya macam luahan ketidakpuashatian je. Saya bukannya pelajar Tingkatan 6, tak pernah ambik STPM pun. Tapi apapun saya bersetuju dengan pendapat izzat zainal di atas. Janganlah dimarah, dikutuk golongan macam tu. Kalau kita marah, diorang tak terasa pun, dah kata berperasaan superior. Luahkan ketidakpuashatian kamu tu melalui bukti kejayaan kamu yang lebih bermakna, barulah namanya 'intellectual payback'~ Berfikirlah secara bijak. Rileks, rezeki masing-masing, insyaAllah ada. 

najwaauni



 Tak wajar! Saya bekas f6 tahun lepas.. mula2 memang depressed sebab tak dapat mana2, pastu mula rasa terpaksa pegi sekolah. Da lama2 baru keikhlasan belajar tu datang. F6 isn't bad! I realize that many of us have been fooled by the general perception of Form 6, mostly who aren't even f6 students! That, akan ubah mindset kita tentang f6. To me, Form 6 is the best. Ada hikmah disebalik 'tak dapat masuk u lepas SPM'.. F6 banyak untung, dan mematangkan kita. Wallahualam.


 Hafiz

Kalau nak compare,antara F6 dan matriculation...F6 lagi susah...nak kena struggle gila2..pastu kena banyak membaca.. Tapi kesannya..anda akan tgk semasa ambil ijazah di universiti...Majority form 6 student will score much than matrix student...ana pn F6 jugak dulu...tapi mase kat U skang,alhamdulillah lah...ade la advantage sket....bleh la pegi...

Laman Pra Universiti, tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada laman web ini .